Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningens uppdrag är att aktivt verka för att bygga en säker, trygg och hållbar kommun med en god miljö för alla som bor, verkar och besöker Örnsköldsvik.

Förvaltningens stab har i uppdrag att stödja, samordna och effektivisera verksamheternas arbete. Hos staben ligger också kommunens uppdrag med att ge rådgivning i budget- och skuldfrågor samt konsumentfrågor.

Arbetsuppgifter
Från januari 2021 och under två år framåt kommer Örnsköldsviks kommun att driva ett projekt för förstärkt budget- och skuldrådgivning till utrikes födda. Projektet drivs i samarbete med Kronofogdemyndigheten, Örnsköldsviks folkhögskola, Arbetsförmedlingen, Svenska kyrkan Örnsköldsvik, Sörliden Valla samverkansförening och Samordningsförbundet i Örnsköldsvik.

Målet med projektet är att förebygga skuldsättning hos kommunens utrikes födda, samt sprida kunskap om hushållsekonomi och konsumenträtt hos målgruppen men även till de tjänstepersoner som träffar målgruppen. Projektet är en del i hur kommunen arbetar för att skapa insatser för utrikes födda så att de ges förutsättningar till egen försörjning, utbildning och delaktighet i samhället.

Arbetet som budget- och skuldrådgivare innebär att du ger råd och stöd till personer så att de kan få en fungerande privatekonomi. Du arbetar tillsammans med den rådsökande för att hitta de bästa lösningarna. Du arbetar i huvudsak förebyggande. I det förebyggande arbetet ingår exempelvis att hålla information, på plats där målgruppen har sin dagliga sysselsättning, om vardagsekonomi/konsumenträtt. 

Du ger också råd och stöd till enskilda personer
 som har ekonomiska problem, men fungerar också som kunskapsstöd för tjänstepersoner i verksamhetenDu behöver även ta fram material som lämpar sig för målgruppenDu kommer att samverka med andra verksamheter, exempelvis SFI, socialtjänsten, gymnasieskolan, arbetsförmedlingen, kronofogden med flera. Aktiviteter i projektet planerar du tillsammans med projektets samarbetspartners och ordinarie budget-och skuldrådgivare. I tjänsten ingår det även en del konsumentvägledning.

Kvalifikationer
Du har en högskoleexamen inom exempelvis beteendevetenskap, pedagogik, juridik, ekonomi eller samhällskunskap. Du kan också ha förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt. Vi ser gärna att du har erfarenhet från arbete med människor i utsatta situationer och/eller integrationsarbete i någon form. Du har ett professionellt bemötande, är empatisk och har förmåga att se varje individs möjligheter och behov. Du är mycket kommunikativ, duktig på att uttrycka dig i tal och skrift på svenska, engelska och gärna ett tredje språk, har goda datorkunskaper, god kännedom om andra myndigheter och samhället i stort och ett extra intresse för vardagsekonomi/vardagsjuridik.

Vi arbetar utifrån det övergripande målet för jämställdhetspolitiken; att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv. I det här projektet arbetar vi särskilt för att stärka män och kvinnors ekonomiska självständighet. Du har kunskap om jämställdhet, genus, makt och kön och förståelse för hur det påverkar kvinnor och mäns livsvillkor. Du bör vara utåtriktad och mycket van att kommunicera med människor. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Du är ansvarstagande, initiativrik och självständig samt trivs med att samarbeta med andra.

Bifoga CV och personligt brev med din ansökan.

Inspireras av hur det är att bo, leva och verka i Örnsköldsvik

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 12 januari 2021
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Örnsköldsvik
Län Västernorrlands län
Land Sverige
Referensnummer 2020/336
Kontakt
  • Hanna Wallin, Enhetschef, 0660-887 26
Facklig företrädare
  • Berit Gimbergsson, Vision, 070-190 89 68
Publicerat 2020-10-28
Sista ansökningsdag 2020-11-30

Tillbaka till lediga jobb